Couperose is een veelvoorkomend huidprobleem

Gratis deskundig huidadvies

Daniëlle van Kicken is een expert op het gebied huidverjonging, anti-aging, huidverbetering, acne en ongewenste haargroei.  Na een intake-gesprek wordt een passend behandelplan opgesteld én een advies voor de thuisverzorging. 

Maak een afspraak
Couperose zijn kleine rode adertjes die zichtbaar zijn in de huid. Dit is een veelvoorkomend huidprobleem, dat veroorzaakt wordt door verslapping van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes van de huid. Dit komt het meest voor op de wangen en de neus en wordt o.a. verergerd door wisseling van de temperatuur van de omgeving (extreem koud of extreem warm), door emoties, stress, voeding of inspanning. Couperose verdwijnt nooit vanzelf maar is wel heel effectief te behandelen.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelmethodes hiervoor o.a:

  • NLite-V™/Regenlite laser: vaatjescouperose, diffuse roodheid, rocasea en met deze laser zijn zelfs heel goed wijnvlekken te verwijderen.
  • Coaguleren met de blend methode: door middel van met kleine prikjes het dichtmaken/coaguleren van de vaatjes.
  • Peelings: gericht op het verminderen van roodheid en het opvlammen van de huid.
  • IPL: voor ontsierende beenvaatjes die niet met een spataderbehandeling weggaan

Ook worden er vaak combinaties van behandelingen voorgesteld om een optimaal resultaat te behalen.


 

Beenvaatjes

  • Beenvaatjes

Beenvaatjes zijn goed te behandelen met laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat en in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het beenvaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Dit heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Deze behandeling wordt ook wel gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie (het wegspuiten van spataders).
De ND:Yag laser kan alleen gebruikt worden om beenvaatjes met een doorsnede kleiner dan 4 millimeter te verwijderen.

U komt niet voor deze laserbehandeling in aanmerking als u:
– Borstvoeding geeft
– Zwanger bent
– Roaccutane gebruikt (bij acne en rosacea);
– Bepaalde antibiotica gebruikt. (overgevoeligheid voor licht).

Indien u bloedverdunners gebruikt, is de behandeling wel mogelijk maar is de kans op blauwe plekken na de behandeling groter.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn drie tot zes behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds acht tot tien weken.

Resultaat van de behandeling

Niet alle beenvaatjes kunnen geheel verwijderd worden met een laserbehandeling, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe beenvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

Voorzorg voor de behandeling

Probeer de zon zoveel mogelijk te mijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. De beenvaatjes zijn op een gebruinde huid minder goed te zien, wat behandelen bemoeilijkt. Dat houdt in dat u dus niet onder de zonnebank gaat en geen zelfbruinende crème gebruikt.

Als u behaarde benen heeft dan verzoeken wij u het te behandelen gebied te scheren twee dagen voor de behandeling.

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruikt u geen bodylotion of (zelfbruinende) crème.

De behandeling

Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen.
Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht.
De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar de huid hoeft niet verdoofd te worden. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed. De laserpulsen voelen aan als warmte ‘prikjes’ op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden.
Een behandeling duurt ongeveer 10 tot maximaal 45 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Nazorg na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het branderige gevoel dat tijdens de behandeling ontstaat, is na de behandeling direct verdwenen. Er kan nog wel sprake zijn van een lichte zwelling die na enkele uren tot een dag verdwijnt. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.
De kleur van de beenvaatjes verandert na de behandeling in licht rood. Sommige beenvaatjes zullen paars/blauw verkleuren. Dit zal na enkele weken verdwijnen, afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van het vaatje. De beenvaatjes verdwijnen niet in n keer, er zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
Het is niet nodig om een steunkous te dragen na de behandeling.
Om verkleuringen op het behandelde gebied te voorkomen mag u na de laserbehandeling minstens vier weken niet met uw benen in de zon.

U kunt de eerste 3 tot 4 dagen na de behandeling beter niet:
– in een heet bad gaan;
– naar de sauna gaan;
– intensief sporten.

Risico’s

Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan op de benen,die vanzelf binnen enkele weken verdwijnen. Ook kan er nog enkele maanden een bruine verkleuring (vlek) op de benen zichtbaar zijn.
Heel soms kunnen kleine blaren ontstaan, heel soms kan zo’n blaartje tot een littekentje leiden.

Geheim van een fantastische huid

Huidspecialiste Daniëlle deelt haar expertise, tips & de laatste ontwikkelingen met jou.

Inschrijven Nieuwsbrief